Samboeravtale

Samboeravtale og gjensidig testament bør være grunnlaget for et ethvert samboerforhold. Da unngår man diskusjoner om hvem som eier hva ved et samlivsbrudd, og dere beskytter hverandre økonomisk hvis den ene skulle falle fra.

Har du spørsmål om samboeravtale?

Når man flytter sammen i ung alder, er det få som tenker på eieforholdpensjonsrettigheterarvereglertestamentskattespørsmål mv. Etter hvert som tiden går, blir disse problemstillingene mer og mer aktualisert, og vi anbefaler derfor at formuesforholdet reguleres i en saboeravtale.

Innholdet i samboeravtalen

En samboeravtale definerer i utgangpunktet hvem som eier hva. I den forbindelse anbefaler vi at det utarbeides en liste over eiendelene, slik at man har dokumentert hva den enkelte har brakt med seg inn i samboerskapet. Samboeravtalen vil normalt også inneholde bestemmelser om hva som skal skje med gjenstandene som erverves i fremtiden. Dette gjelder for eksempel eierandelene i arv og gaver, ting som er kjøpt i felleskap, avkastning av felles investeringer m.m.

Videre kan det oppstå diskusjoner om hvordan partenes eiendeler skal fordeles ved et samlivsbrudd. I den forbindelse er det lurt å innta en klausul i kontrakten om hvordan dette skal løses. Man kan for eksempel innta en bestemmelse om at en eiendel skal selges dersom man ikke blir enige om fordelingen.

Videre bør en samboeravtale inneholde bestemmelser om gjeld som partene har tatt opp i felleskap. Utgangspunktet vedrørende gjeld, er at den enkelte samboer hefter ene og alene for sin egen gjeld. Hva gjelder gjeld som partene har tatt opp i felleskap, bør samboerkontrakten også ha noen bestemmelser om hvordan denne er fordelt. Dekning av felles løpende utgifter, kontra nedbetaling av boliglån, er forhold om ofte fører til konflikter ved samboerskapets opphør. Hvem har egentlig eiendomsretten til boligen når partene har bidratt på ulikt vis i husholdningen?

Det finnes ingen generell lov som ivaretar samboernes rettigheter. Vi anbefaler derfor at det opprettes en samboeravtale som er skreddersydd for deres behov – da unngår man samboerfellene rundt arv etter samboer dersom den ene parten dør eller dere går fra hverandre.

Les mer om samboerskap og avtaler på vår nettside eller ta kontakt med oss i Codex Advokat for en uforpliktende prat.

Kontakt våre advokater

Vi svarer normalt samme eller neste virkedag.
Jeg bekrefter at jeg har lest og godkjent Codex sine personvernregler.
Våre ansatte Familierett:
CAROLINE LANGANGEN CLEVE Advokatfullmektig – Familierett Codex Advokat Oslo
SILJE EKLUND Advokatfullmektig – Familierett og arv Codex Advokat Oslo
Mobil:
+47 92 01 45 24
E-post:
silje.eklund@codex.no
Pressebilde:
Last ned her
V-Card:
Last ned her
ANDREAS POULSSON Advokat og partner - Familierett og arv Codex Advokat Oslo
BIRGITTE SCHJØTT CHRISTENSEN Senioradvokat – Familierett Codex Advokat Oslo
LOUISE STRØMSVOLD STØRKSEN Advokatfullmektig - Familierett Codex Advokat Oslo
OLE ANDRÉ TVEIT Senioradvokat - Familierett og arv Codex Advokat Oslo
Mobil:
+47 95 16 46 38
E-post:
ole.tveit@codex.no
Pressebilde:
Last ned her
V-Card:
Last ned her
VEGARD SKAUG Advokat – Familierett Codex Advokat Oslo
Mobil:
+ 47 90 64 18 81
E-post:
vegard.skaug@codex.no
Pressebilde:
Last ned her
V-Card:
Last ned her
MARTHE BRAAVOLD JOHANSEN Advokat - Familierett, arv og arbeidsrett Codex Advokat Oslo
SUSANNA HOLTH Advokat – familierett og arv Codex Advokat Oslo